א בסימנים הקודמים נתבארו, דעל פי קיבולת מותר לישראל להניח להאינו יהודי לעשות בשבת, משום דבקבלנות - אדעתא דנפשיה קעביד, לבד במחובר, כמו שנתבאר שם, וזהו דווקא כשהעסק הוא של הישראל לבדו. אבל ישראל ואינו יהודי שיש להם עסק שותפות - אסור בכהאי גוונא. ואל תתמה, וכי מפני שיש להאינו יהודי חלק בגוף העסק גרע טפי, ואיך אפשר לומר כן?! דהסברא כן הוא: דכשהעסק הוא של הישראל לבדו, ושוכרו בקיבולת - אינו כשלוחו, אלא אדעתא דנפשיה קעביד, כמו שנתבאר שם. וזה שהשישראל משתכר על ידי זה - אינו אלא ממילא, כמו שנתבאר שם. אבל שני שותפים שיש להם עסק - הרי מוטל על שניהם לעשות, ואם האינו יהודי יעשה לבדו בשבת - בוודאי ירצה שבימי החול יעסוק הישראל לבדו יום אחד, כנגד השבת שעשה הוא, וזהו ממש כאומר לו: 'עשה אתה בשבילי בשבת ואני אעשה בשבילך ביום ראשון', והוי כשלוחו ממש, ויש בזה פרטי דינים, כמו שיתבאר בסייעתא דשמיא. ואין חילוק בין שהעסק הוא בעצם שלהם, או ששכרו מאחר את העסק שיעסקו שניהם בשותפות - דסוף סוף שותפים הם, ועיין בסעיף ז'.
1 In the previous sections it was explained that under a contract-based arrangement (kabbalanut), it is permitted for a Jew to allow a non-Jew to work on Shabbat, because in such a case the non-Jew acts on his own initiative and not as the Jew’s agent—except in the case of work connected to the ground, as explained there—and this is specifically when the business belongs solely to the Jew. But if a Jew and a non-Jew jointly own a business, then such an arrangement is forbidden. And do not be surprised—how could it be worse just because the non-Jew has a share in the business? How can that be? The reasoning is as follows: when the business belongs solely to the Jew and he hires the non-Jew on a contract basis, the non-Jew is not considered his agent but works on his own behalf, as explained there. The fact that the Jew profits from it is incidental, as previously discussed. But when two partners jointly own a business, the responsibility to work falls on both of them, and if the non-Jew works alone on Shabbat, it is certain that he will expect the Jew to work alone on a weekday in exchange for the Shabbat he worked. This is essentially like saying: “You work for me on Shabbat and I’ll work for you on Sunday,” which makes him the Jew’s agent in full. There are detailed laws about this, which will be explained with G-d’s help. And there is no difference whether the business is owned outright by them or if they rented it from someone else to operate jointly—either way, they are partners. See section 7.