יג וזה לשון רבינו הבית יוסף בסעיף ו: ואם התחיל אחד מעשרה להתפלל לבדו ואינו יכול לענות עמהם, או שהוא ישן – אפילו הכי מצטרף עמהם. עד כאן לשונו, והטעם כמו שבארנו. ויש מי שחולק על הך דישן, וסבירא ליה דאינו מצטרף. ולא דמי לעומד בתפילה, שהרי יכול לשתוק ולשמוע הקדיש והקדושה, מה שאין כן בישן (ט"ז סעיף קטן ד'). ועוד: דהעומד בתפילה הרי הוא עוסק בצרכי שמים, אבל הישן לשעתו הוא כמת בעלמא, ולכן אנו מברכים "המחזיר נשמות לפגרים מתים", ואיך יצטרף? ומכל מקום יש שמקיימים דבריו (מגן אברהם סעיף קטן ח', ואליה רבה סעיף קטן ז'). מיהו יותר מאחד לא יצרפו (מגן אברהם שם). אבל העומדים בתפילה – יוכלו לצרף עד ארבעה. מיהו בישן וודאי לכתחילה יש להקיצו. וגם על מי שעומד עדיין בתפילה כתב רבינו הבית יוסף בסעיף ז, וזה לשונו: כשאחד מתפלל לבדו – נכון שהאחרים ימתינו מלומר קדיש עד שיגמור, כדי שיזכה גם הוא. עד כאן לשונו. אך אם מאריך הרבה – לא ימתינו עליו. וחולה כשהוא בדעתו – מצרפין אותו אם שוכב בחדר המתפללין. ואם אינו בדעתו, נראה לי שאין מצרפין אותו. ואפילו למאן דסבירא ליה דישן מצטרף – לא דמי לחולה, דישן אפשר להקיצו, מה שאין כן בחולה. (ויש לזה ראיה מגיטין ע ב, עיין שם. ודייק ותמצא קל.)
13 And this is the wording of our master, the Beit Yosef, in paragraph 6: “If one of the ten began to pray alone and cannot respond with them, or he is asleep—nevertheless he is counted with them.” So far his words, and the reason is as we explained. However, there is one who disagrees regarding the sleeping person and holds that he is not counted. And it is not similar to one who is standing in the midst of prayer, for he can remain silent and hear the Kaddish and Kedushah, which is not the case with a sleeping person (Taz 4). Furthermore, one who is in the midst of prayer is engaged in heavenly matters, whereas a sleeping person is, for the moment, like a dead body; therefore we bless [upon waking], “Who restores souls to dead corpses.” So how can he be counted? Nevertheless, there are those who uphold his words (Magen Avraham 8; Eliyah Rabbah 7). However, they should not count more than one [sleeper] (Magen Avraham, ibid.). But those who are in the midst of prayer—they may count up to four. However, regarding a sleeper, certainly, ideally, he should be awakened. And regarding one who is still in the midst of prayer, our master the Beit Yosef wrote in paragraph 7: “When one is praying alone, it is proper that the others wait before saying Kaddish until he finishes, so that he too can merit [to respond].” So far his words. But if he prolongs excessively, they should not wait for him. And a sick person, when he is mentally competent, is counted if he is lying in the room with those praying. But if he is not mentally competent, it seems to me that he is not counted. And even for those who hold that a sleeping person is counted—it is not comparable to a sick person, for a sleeping person can be awakened, which is not the case with a sick person. (And there is a proof for this from Gittin 72b; see there, examine carefully and you will find it clear.)